Matkustusrauhaa

Bussissa on iltapäiväruuhka.  Kaikki ovat väsyneitä päivän puuhista ja syventyneitä omiin mietteisiinsä tai puhelimiinsa. Yhtäkkiä bussin keskipaikkeilta kuuluu aggressiivista huutoa. Päät kääntyvät ja katseet kiinnittyvät henkilöön, joka haukkuu lastanvaunujen kanssa matkustavaa äitiä.  Tunnelma bussissa kiristyy, mutta kukaan ei puutu tilanteeseen. Kuulostaako tilanne tutulta?

Kuinka voi sitten toimia todistaessaan häirintää? Niin aikuisesta kuin nuoresta voi tuntua pelottavalta haastaa aggressiivisesti käyttäytyvää häiritsijää. Päätepysäkki-kampanjassa kerrotaankin, että tukea häiritylle voi osoittaa muillakin tavoilla. Sen sijaan, että yrittäisi takoa järkeä häiritsijän päähän, voi istua häirityn viereen ja varmistaa, että tällä on kaikki ok. Tällä voi olla yllättävä vaikutus myös häiritsijään: kun hän näkeekin, ettei häirinnän kohde ole yksin, nousee kynnys toisen loukkaamiseen. Häirinnän kohteelle voi myös tarjota apua rikosilmoituksen tekoon.

Keskiviikkona 1.3.  vietetään syrjinnän vastaista päivää. On tärkeä tunnustaa, että syrjinnän ilmiöön vaikuttavat syrjintää harjoittavan lisäksi sivustakatsojat. Häirintäkertomuksia lukiessa Päätepysäkki-kampanjan sivuilta hätkähdytti etenkin se, kuinka harvoin kanssamatkustajat puuttuvat häirintään.  Tehdään yhdessä parhaamme, ettemme hiljentyisi häirinnän edessä. Kaikilla on oikeus matkustusrauhaan ilman pelkoa häirinnästä tai syrjinnästä, ikään, sukupuoleen tai taustaan katsomatta.

Lisää tietoa Päätepysäkki-kampanjasta: http://www.paatepysakki.fi

 

Kirjoittanut Veera, Nuorten Exitin vapaaehtoinen

 

Kuva: http://www.päätepysäkki.fi/