Kommentointia vai vihapuhetta sosiaalisen median hiekkalaatikolla?

Monella meistä on useita sosiaalisen median sovelluksia käytössä päivittäin. Sovellukset toimivat alustana, jossa jaamme muille ihmisille omaa elämäämme. Omat profiilit voivatkin olla henkilökohtaisia päiväkirjoja. Julkaisemme itsestämme kuvia, päivityksiä ja kommentteja asioista, kertoaksemme itsestämme muille tai osallistuaksemme yleiseen keskusteluun. Sovelluksien yleistyessä, myös niissä tapahtuva ahdistelu ja arvostelu ovat lisääntyneet. Niin tuttujen kuin tuntemattomienkin kuvien ja päivityksiä kommentoimisesta on tullut tavallista ja hyväksyttävää. Kivojen kommenttien joukossa saattaa olla myös satuttavia kommentteja. Aina kommentin saaja ei tiedä, kuinka kommenttiin tulisi suhtautua.

Arvostelun kynnys on laskenut entisestään viime vuosina, kun vihapuhe on arkipäiväistynyt. Ajatellaan, että kaikenlaiset mielipiteet saa vapaasti julkaista sananvapauteen vedoten. Vihapuheen tuottajat perustelevat toimintaansa myös sillä, että kommenttien kohteet ovat pistäneet itsensä kaikkien nähtäville sosiaaliseen mediaan.

Meillä kaikilla on oikeus olla omia itsejämme, vaikka muut eivät siitä pitäisikään. Keskustelu kääntyy helposti kommentoinnin kohteen syyllistämiseen, vaikka itse asiassa meidän pitäisi kääntää katseemme arvostelijan suuntaan. Jos henkilö nostaa omaa paremmuuttaan tai itsetuntoaan asiattomilla kommenteilla netissä, kertovat kommentit enemmän kirjoittajasta itsestä kuin kommenttien kohteesta. Jos jätämme netissä huutelijoiden kommentit huomiotta ja kiinnitämme huomion aina kommenttien kohteeseen, eivät huutelijat joudu ottamaan vastuuta omista päivityksistään.

Se miten pukeudumme, miltä näytämme, tai millaisia kuvia jaamme sosiaalisessa mediassa, ei oikeuta kiusaamista tai ahdistelua. Ahdistelijoiden ja arvostelijoiden välillä ei ole eroa, sillä molemmat satuttavat kohdettaan huonolla ja asiattomalla käytöksellään. Vihapuhe satuttaa aina, vaikka se ei tapahtuisikaan kasvokkain. Kuvien takana on oikeita henkilöitä ja oikeita tunteita.

Mitä jos sinä olisit se kiva kaveri, joka kommentoi positiivisen kautta?

 

Kirjoittaja toimii Nuorten Exitin harjoittelijana

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.