“Se oli läppä hei”

Käsi pystyyn, kuinka moni on kuullut kommenteilla  ”Rakkaudesta se hevonenkin potkii”? tai ”Pojat on poikia” ” perusteltavan ikävältä tuntuvia seksuaalissävytteisiä kommentteja? Kuinka monta kertaa onkaan toistettu se, että ikäväkin kommentointi on vain huomiota, johon pitäisi osata suhtautua kevyesti, sillä se kuuluu asiaan. Usein härskien kommenttien ja koskettelun sanotaankin olevan imartelua tai läppää tai ainoa tapa osoittaa kiinnostustaan.

Eikö ”pojat ovat poikia” -ajatustapa myös luokittele kaikki tämän sukupuolen edustajat samaan kategoriaan? Meitä kaikkia on varmaan joskus mietityttänyt Waldebee ja Bizzyiamin tapaan “Onks se normaalii?”. Kuuluuko poikien olla hormonikimppuja, jotka luonnostaan a) ajattelevat koko ajan seksiä b) eivät voi pitää tätä asiaa omana tietonaan? Entä jos se ei tunnukaan hyvältä tai luontevalta? Onko SE normaalia?

Ei ole yhtä tapaa olla poika, tyttö tai muunsukupuolinen, sillä jokaiselle sukupuoli ja sen ilmaiseminen tarkoittaa eri asiaa. Muun muassa Poikien Talo painottaa työssään tärkeyttä antaa tilaa monelle erilaiselle tavalle toteuttaa sukupuoltaan sekä pohtia miehisyyttä ja maskuliinisuutta. Ahtaat sukupuolinormit ja niihin liittyvät odotukset kun eivät istu meistä suurimmalle osalle.

Uskalla siis olla oma itsesi. Uskalla toimia toisin. Ole rohkeasti kiinnostunut niistä asioista, mitkä sinusta itsestäsi tuntuvat kiinnostavilta. Kysy ja puhu seksistä luotettavan aikuisen ja mahdollisen kumppanisi kanssa. Seksi ja seksuaalisuus ovat hienoja asioita, joiden kanssa tulet olemaan tekemisissä lopun ikääsi: sinulla ei ole mikään kiire.

 

Kirjoittanut Nuorten Exitin vapaaehtoinen Pauliina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.