Seksuaalinen kaltoinkohtelu komediassa – kevään hitti vai floppi?

Ihanaa, herkullisten trendien kevät on vihdoin taas pitkän talven jälkeen tullut! Tänä keväänä onkin luvassa paitsi pastellivärejä myös nauramista seksuaaliselle häirinnälle ja väkivallalle. Virkistävää vaihtelua jatkuvaan synkistelyyn, vai mitä mieltä olette?

Viimeksi mainitun trendin harjalla kulkevat katsojaennätyksiä rikkova kotimainen elokuva Luokkakokous ja Mynthonin mainoskampanja.

Luokkakokous-elokuvan kohua herättäneessä kohtauksessa ryhmäseksissä on osallisena myös yksi päähenkilöistä, joka tapahtuman aikana on sammuneena täysin tiedottomassa tilassa.  Mynthonin mainoksessa puolestaan Sara Shafak ystävineen ahdistelee miehiä hississä pyytäen miehiä pussaamaan kanssaan. Molemmissa esimerkeissä seksuaalisen kaltoinkohtelun kohteeksi joutuu mies.

Luokkakokous-elokuvassa kohtaus on hulvaton vitsi ja Mynthonin mainoskamppanjassa miehille jaetaan lopuksi Mynthon-askit, jotta he olisivat seuraavalla kerralla valmiimpia. Naurattaisiko meitä, jos miehen tilalla olisi nainen? En usko.

Miehiin ja poikiin kohdistuvasta seksuaalisesta kaltoinkohtelusta puhutaan harvoin. Ja silloin kun aiheesta puhutaan, poikiin ja miehiin kohdistuvaan seksuaaliseen kaltoinkohteluun suhtaudutaan yleensä joko

a) tabuna
b) komediana tai
c) mahdottomana, sillä mies haluaa aina.

Avun ja oikeuden hakeminen kaltoinkohtelua kohdanneelle miehelle onkin näin tehty lähes mahdottomaksi.

Seksuaalinen kaltoinkohtelu vahingoittaa kuitenkin sukupuolesta riippumatta. Jokaisella on oikeus saada tukea tilanteeseen ja mahdollisuus selviytyä kaltoinkohtelevasta kokemuksesta. Selviytymistä auttaa parhaiten oikeanlainen ja asianmukainen apu. Se, että yhteiskunnassa suhtaudutaan miesten kokemaan kaltoinkohteluun vitsinä, ei auta ketään kaltoinkohtelun kohteeksi joutunutta.  Ja siitä perimmiltään kummassakin kohussa on kyse.

Sekä Mynthonin mainos, että Luokkakokous ovat aiheuttaneet paljon kohua. Mynthon lopetti häirinnälle nauravan mainosvideonsa käytön ja myönsi epäonnistuneensa taitolajissa nimeltä huumori, mutta mitä tekevät Luokkakokous-elokuvan tekijät? Näyttelijä Sami Hedbeg toteaa komedian olevan paras tapa käsitellä vaikeita asioita ja kertoo MTV3:n haastattelussa kohtauksen kuvaamisen olleen hauskaa menoa.

Siitä ei kuitenkaan ole kyse. Kyse on isommasta asiasta: ilmapiiristä, jossa miehiin ja poikiin kohdistuva seksuaalinen kaltoinkohtelu on naurettavaa.  Elämme edelleen todellisuudessa, jossa moni vakavissaan kysyy voiko mies tulla raiskatuksi ja tässä maailmassa eivät nämä vitsit paljon naurata.
Ilona/ Nuorten Exit