Näpit irti mun minihameesta!

Minihameesta on kirjoitettu ehkä enemmän kuin yhdestäkään toisesta vaatekappaleesta korsettia ja rintaliivejä lukuun ottamatta. Kaikki nämä kolme vaatekappaletta yhdistetään seksikkyyteen ja naisellisuuteen ja minihameella onkin ollut kyseenalainen kunnia päästä koko seksuaalisuuden symboliksi oikeuttamaan seksuaalista häirintää. Sillä sitähän tietoisesti kerjään kun laitan hameen päälleni: huutelua, koskettelua, kourimista ja nimittelyä? Onhan minihameeni selvä kutsu seksiin!

Vikaan voi mennä niin monella tavalla. Olen joko liian nuori tai liian vanha pitämään minihametta, kummassakin rikon sopivuuden rajoja. Olen vanhapiika, poikatyttö tai kunnon panoa kaipaava bimbo. Pukeutumisestani voi päätellä pidänkö seksistä ja kuinka halukas olen hyppäämään sänkyyn seuraavan minua lähestyvän ihmisen kanssa. Eikö minihame anna minulle oikeutta sanoa ei? Menetänkö kontrollin omasta kropastani, jos en ole pukeutunut toppahaalariin?

Aikuiset kokevat, että varsinkin nuorten pukeutumista on oikeus ja velvollisuus kommentoida. Erityisesti tyttöjen pukeutumista arvostellaan, kauhistellaan ja kommentoidaan. Kaula-aukko on liian syvä, paita liian tiukka, lävistys ja tatuoinnit rumia ja liian näkyvillä paikoilla ja hiusväri tuhonnut kauniit luonnolliset hiukset. Puhtaudesta ja siisteydestä saa plussaa, seksikkyys on ehdoton ei. Nuorella ei katsota olevan samaa oikeutta hakea tyyliään kokeiluilla eikä tuoda omaa persoonansa esille pukeutumisensa avulla.

Seksuaalista väkivaltaa ja häirintää voi kohdata kuka vain katsomatta ikää, sukupuolta, seksuaalisuutta tai, uskokaa tai älkää, pukeutumista. Seksuaalinen kaltoinkohtelu on aina tekijän vastuulla. Silti edelleen vuonna 2015 aina palataan keskustelemaan siitä kuinka väkivallan kohde on pukeutunut, millainen vartalo hänellä on, kuinka paljon juonut tai kuinka flirttailevasti on käyttäytynyt. Puolustautuessaan on syyllistynyt itse väkivaltaan ja jos fyysisiä ruhjeita ei ulospäin näy niin no harm done: ei näy verta, ei voi sattuu!

Kun näen kiehtovan tyypin kadulla, en hyökkää kenenkään rintojen tai takapuolen kimppuun riippumatta siitä miten he ovat pukeutuneet. Jos minäkin pystyn hillitsemään itseni, luulisi siihen pystyvän muidenkin! Olisi siis ehkä vihdoin aika keskittyä olennaiseen ja jättää minihame rauhaan.
Anna ja minari

Anna, Nuorten Exit