Tapaus Jennifer Lawrence: skandaali vai seksirikos?

Monen tunnetun näyttelijän ja laulajan alastonkuvat ovat levinneet lehtiin ja nettiin. Viimeisin kohu nousi Nälkäpeli-trilogiasta tutun Jennifer Lawrencen alastonkuvista. Poikaystävälle tarkoitetut kuvat hakkeroitiin näyttelijän henkilökohtaisesta iCloud-pilvipalvelusta.

Jennifer kertoo tuoreen Vanity Fairin haastattelussa aloittaneensa kirjoittamaan anteeksipyyntöä, mutta ymmärtäneensä, ettei hänelle ole mitään anteeksipyydettävää. Upea Jennifer on aivan asian ytimessä: miksi hänen tulisi pyytää anteeksi häneen kohdistunutta rikosta? Kyseessä ei ole Jenniferin toilailut tai itse aiheutettu huomionhakuinen kohu. Kyseessä on rikos, joka kohdistuu hänen yksityisyyteensä. Jennifer ymmärtää itsekin asian, eikä onneksi ota syytä niskoilleen:

“Se ei ole skandaali, se on seksirikos. Se on seksuaalista kaltoinkohtelua ja se on oksettavaa.”

Sillä, miten Jennifer on päätynyt kuviin, ei ole väliä. Sillä, onko kuvat otettu nettitutulle tai poikaystävälle, ei ole mitään väliä. Kenelläkään ei ole oikeutta hakkeroida toisen tiedostoja tai levittää toisen henkilökohtaisia kuvia, oli sitten julkisuuden henkilö tai ei.

Kuvien levittäminen ja kuvilla kiristäminen liittyy usein myös katkerasti päättyneeseen suhteeseen, toisin kuin tässä tapauksessa. Alastonkuvilla voidaan kiristää myös yhteisöjen toimesta. Päämääränä voi olla esimerkiksi saada vaikutusvaltainen henkilö hiljennettyä. Jenniferin kuvien levittämisen ohella uhkailun kohteeksi päätyi näyttelijä Emma Watson. Emma avasi YK:n naisjärjestön UN Womenin kampanjan, jolla miehiä houkutellaan toimimaan sukupuolten tasa-arvon hyväksi. Emma julistautui feministiksi ja inspiroiva puhe levisi nopeasti mediassa. Puhe sai kuitenkin nopeasti vastareaktion ja Emmaa uhkailtiin alastonkuvien levittämisellä.

Mistä oikein on kyse, kun rohkeat ja itsenäiset naiset yritetään hiljentää, nöyryyttää ja alistaa? Kuka kokee heidät uhkana? Miksei samaisessa kampanjassa Emman kanssa puhunut näyttelijä Kiefer Sutherland kohdannut uhkauksia, alistamista ja manipulointia? Onko kyse sattumasta, vai onko tasa-arvoa ajavat, feministiset nuoret naiset erityinen uhka yhteiskunnan seksismille?

Ei ihme, että Jennifer on lukuisissa äänestyksessä noussut kärkeen parhaimpana esikuvana nuorille tytöille. Jenniferistä ja Emmasta kannattaakin ottaa mallia. Meidän ei tarvitse alistua. Meidän ei tarvitse kantaa syyllisyyttä, rikoksesta joka on kohdistunut meihin. Ihmisiin saa edelleen luottaa ja omasta seksuaalisuudestaan saa nauttia!

/Ilona