”Jos peppu hyvä on niin käsi siihen lyö”

”Jos peppu hyvä on niin käsi siihen lyö”

Peppujen läpsiminen on arkipäivää joillain suomalaisilla yläasteilla. Oppilaat kilpailevat sillä, kuka saa eniten läpsittyjä peppuja tai kuka uskaltaa läimäyttää avokämmenellä koulun kuuminta kinkkua. Samaan aikaan tytöt ovat aiempaa tietoisempia omasta takalistostaan ja käytävillä kävellessään eivät voi täysin rentoutua. ”Näytänkö hyvältä näissä housuissa?” ”Koska tulee seuraava osuma?” ”Miksi muita läpsitään ja minua ei?” ”Olenko joku seksiobjekti?”

Päässä vilisevät ristiriitaiset ajatukset. ”Haluanko todella saada tällaista huomiota? Olenko tyttönä onnistuneempi, kun peppuni kerää enemmän läpsyjä kuin muiden?” Samoin pojille läpsyttely ei välttämättä herätä pelkästään positiivisia ajatuksia. Ryhmäpaine voi saada sellaistenkin poikien ottamaan osaa läpsyttelyyn, jotka eivät sitä haluaisi edes harjoittaa. Ei kaikista ole mukava kosketella yllättäen kauniidenkaan tyttöjen takalistoja. ”Ootko sä homo?” kysytään sellaiselta pojalta, joka antaa farkkupepun mennä ohitseen ilman kosketusta. Jos poika taas itse joutuu läpsyttelyn kohteeksi, hänen voi olla vaikea sanoa sen ärsyttävän häntä, sillä poikien oletetaan nauttivan seksuaalisesta huomiosta eikä valittavan siitä.

Läpsäyttely voi usein saada tytöt ja pojat kiljahtelemaan ja nauramaan, mikä voi antaa kuvan siitä, että homma on kaikista mukavaa ja imartelevaa. Joillekin se ehkä onkin, mutta samalla kun läpsytelty ehkä nauttii saamastaan huomiosta, hän alkaa nähdä itsensä lähinnä seksuaalisena kohteena, eikä toimijana. On joskus mukava saada kehuja pepusta, mutta mukavampaa olisi joskus kuulla sanoja kivasta hymystä ja kauniista silmistä. Vielä mukavampaa on kuulla, että on älykäs, mukava ja hauska.

Myös tytöt läpsivät toisiaan ja ohikulkevia poikia ja pojatkin pamauttelevat toisiaan pakaroille harva se päivä. Vaikka kyseessä olisi vain kaveriporukan tai luokan oma ”läppä” niin on hyvä muistaa, että toisen intiimien alueiden koskettaminen luvatta on seksuaalista häirintää. Jokainen ihminen on paljon enemmän kuin oma vartalonsa ja jokaisella meistä on omat rajamme ja yllättävä läpsäytys ylittää nämä rajat ja seksuaalisen itsemääräämisoikeutemme rankalla kädellä.

Vaikka peppujen läpsiminen voi tuntua joistakuista harmittomalta, niin se voi olla myös todella ahdistavaa tai ajan kanssa muuttua sellaiseksi. Vaikka tekijä olisi hyväkin kaveri, niin ei se tarkoita sitä, että hänellä olisi oikeutta koskea sinuun. Ystävyyteen kuuluu myös avoimuus, niin pitää uskaltaa rohkeasti sanoa, jos haluaa elää ilman läpsyjä. Siksi olisi parempi, että jätetään läpsyttely pois koulun käytäviltä, sillä kaikilla on oikeus kävellä rauhassa.

Terkuin Jenny