Puhutaan myös siitä kurjasta seksistä!

Joskus seksi on intohimoista, joskus jännittävää ja hekumallista. Parhaimmillaan tajunnan räjäyttävää! (Harvemmin). Toisinaan se on tylsää ja vaivalloista, ja toisinaan vie aikaa telkkarin katselulta. Seksikokemukset eivät aina ole maagisia ja nautinnollisia vaan joskus saattavat mennä pahasti pieleen. Joskus seksi saattaa olla ensin siedettävää ja vasta jälkikäteen ajateltuna pelottavaa ja uhkaavaa. Joskus kokemus on saattanut sisältää jopa väkivaltaa, olla epätasa-arvoinen tai vain toisen tarpeita tyydyttävä.

Kun lehtien ja median asentovinkkejä ja seksihehkutusta tulee joka tuutista, miten uskaltaa sanoa äänen ”mun viimeinen seksikerta oli tosi kurja ja itkin sen jälkeen”, ja kertoa tilanteesta, jossa omaa seksuaalista itsemääräämisoikeutta on rikottu. Miten kurjista tilanteista uskaltaa puhua, jos kukaan ei kysy, kukaan ei anna siihen lupaa? Seksin ihanuudesta puhuminen, tai seksi ylipäätään saattaa ahdistaa, jos ei ole itse uskaltanut sanoa mitä haluaa tai mitä ei halua tehdä. Ihania kokemuksia, tylsiä kokemuksia, ihanjees-kokemuksia ja ihankamalia-kokemuksia voi tulla vastaan kenelle tahansa ja pääasia on, että niistä voisi puhua.

On tärkeää, että omista rajoista ja seksuaalisesta kaltoinkohtelusta puhutaan mediassa. Se, että seksistä puhutaan monipuolisesti, ei vie pois seksin ihanuutta. Ikävistä seksikokemuksista ja seksuaalisesta kaltoinkohtelusta puhuminen ei ole varoittelua ja pelottelua, eikä se vaadi pitämään jalkoja ristissä ja odottamaan avioliittoon. Asioista niiden oikeilla nimillä puhuminen on ainoa keino käsitellä ihan kaikenlaisia seksikokemuksia.

Onneksi tosi monella on hyviä ja ihania kokemuksia, ja onneksi ne, joilla ei ole ollut, voivat saada tukea. Se, että on joutunut kokemaan seksuaalista kaltoinkohtelua, ei tee kenestäkään ”uhria” tai poista itsenäisyyttä tai seksuaalisuutta. Huonot kokemukset eivät vie pois seksin iloja ja nautintoja, kunhan myös kipeämmistä asioista voidaan puhua ääneen.

Iltalehdet, miten olisi rohkeat otsikot seksuaalisesta kaltoinkohtelusta ylipääsemiseen tai viisi vinkkiä omista rajoista kiinni pitämiseen myös sängyssä?