Alastomuus on mielikuvituksetonta

Kävin sunnuntaina Flow-festivaaleilla Helsingissä. Flow on mahtava tapahtuma monipuolisen musiikkitarjonnan ja leppoisan tunnelman vuoksi. Sunnuntaista minulle jäi päällimmäisenä mieleen kaksi upeaa keikkaa ja harmikseni yksi iso pettymys.

Hienot keikat tarjosivat etenkin Janelle Monáe ja Robyn. Nämä kaksi upeaa naista valloittivat täysin yleisönsä omina upeina itsenään. Janelle on taitava muusikko ja hauska lava-esiintyjä. Sen lisäksi hän on hurjan seksikäs, mutta ei sillä kaikkiesillä-tavalla, vaan vaatteet päällä tanssien ja hullutellen. Robyn hurmasi minut myös: hän on outo, mutta aivan mahtava! He ovat naisia, jotka eivät mene sieltä, mistä aita on matalin, vaan he uskaltavat olla erilaisia ja poiketa valtavirrasta mitä mielikuvituksellisimmin tavoin.

Outkastia, nuoruuteni lempparia, olin odottanut todella paljon, mutta keikka osoittautui isoksi pettymykseksi! Tämä täysin hiphop-kaksikon ankean tausta-shown vuoksi. Taustavideot kun esittelivät lähinnä puolinakuja naisia ilman päitä. Myös Iltasanomat (11.8.2014) kiinnitti tähän huomiota ”Puolitoista tuntia kestäneessä show’ssa oli hyvin seksuaalisesti virittynyt tunnelma. Taustascreenillä kun vilahteli tämän tästä vähäpukeisia naisia, takapuolia ja rintamusta. Eräässä taustavideossa nainen jopa riisuutui alastomaksi”.

Minulle heräsi keikalla kysymys ”miksi?”. Naisten näyttäminen seksiesineinä taustakankaalla tuntuilähinnä kiusalliselta ja mielikuvituksettomalta. Leidien keikutellessa takapuoliaan ajattelin Helsingin Sanomien viikonloppuna uutisoimaa raporttia Pornographic Performances, jossa oli tutkittiin musiikkivideoita. Raportissa tultiin siihen loppupäätelmään, että musiikkivideot ovat tulvillaan seksismiä, väkivaltaa ja rasismia. ”Raportin mukaan varsinkin tummat tytöt esitetään hyperseksuaalisina olentoina, joita kohtaan on oikeutettua käyttää jopa väkivaltaa.”(HS 8.8.2014).

Joku voisi tähän väliin todeta, että mitä väliä musiikkivideoiden sisällöllä on, nehän ovat vain viihdettä? Sillä on kuitenkin siinä mielessä väliä, että musiikkivideoiden asenteet siirtyvät niiden katsojille. On vahingollista jos musiikkivideoista opitaan, että tyttöjen tehtävä musiikissa on vain näyttää hyvältä, olla aina valmiina seksiin tai, että miehellä saa olla useita kumppaneita, mutta naiselta sama olisi huonoa käytöstä. Erittäin haitallista on jos musiikkivideot antavat esimerkin, että on jopa hyväksyttävää käyttää väkivaltaa tyttöjä ja naisia kohtaan.

Britanniassa seksiä ja väkivaltaa sisältäville musiikkivideoille vaaditaan parhaillaan ikärajoja. Itse toivon, että nuoret musiikin ystävät vaatisivat idoleiltaan vähän enemmän. Että naisartistit eivät lokeroisi itseään tissipylly-osastolle, vaan käyttäisivät kaiken potentiaalinsa tehdäkseen kiinnostavaa viihdettä. Toivon myös, että musiikin ystävät vaatisivat musiikkivideoiden tai -keikkojen visuaaliselta ilmeeltä vähän enemmän. Kuinka kauan musavideoiden tekijät vielä turvautuvat kuluneeseen kuvamateriaaliin ja esittävät tytöt ja naiset horoina ja ämminä? Maailma on tulvillaan mahdollisuuksia tehdä hauskaa, kiinnostavaa ja tunteita herättävää musiikkia ja videotaidetta. Sen sijaan artisti toisensa jälkeen menee helpoimman kautta.  Tällä hetkellä seksi myy ja siksi seksiä on joka paikassa, mutta kehityskulku on meidän kaikkien käsissä.

Outkast olisi voinut näyttää päättömien, alastomien naisten sijaan vaikka tämän videon jammailevia koiria:

https://www.youtube.com/watch?v=MYxAiK6VnXw

 

Anni Susineva

Järjestötyöntekijä

Nuorten Exit