Voivatko pojat ja miehet kohdata seksuaalista kaltoinkohtelua?

Poikien ja miesten kokema seksuaalinen häirintä ja -kaltoinkohtelu on seksuaalisuuteen liittyvä iso myytti. Kuitenkin pojat ja miehet voivat myös kohdata seksuaalista kaltoinkohtelua ja heidän seksuaalista itsemääräämisoikeutta voidaan rikkoa. Aiheesta puhutaan vähän ja tämän vuoksi kokemuksesta voi olla vaikea kertoa.

Seksuaalista kaltoinkohtelua ovat teot, jotka jollain tavalla rikkovat seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Näitä tekoja voivat olla seksuaalinen häirintä, kuten epäsopiva koskettelu ja nimittely, seksin osto, seksiin pakottaminen tai äärimmäisena tekona raiskaus.

Seksuaalinen häirintä on aina subjektiivinen kokemus, ja sukupuolesta riippumatta ulkonäön kommentointi tai koskeminen ilman lupaa voi olla ahdistavaa. Niin nuoret kuin aikuisetkin saattavat usein kokea, että häirintä ja muu kaltoinkohtelu johtuu heidän ulkonäöstään tai käytöksestään yms. syistä, mutta näin ei ole, vaan tekijä on aina yksiselitteisesti vastuussa toiminnastaan. Poika voi kohdata kaltoinkohtelua niin naisen kuin miehenkin taholta ja kaltoinkohtelua voi tapahtua vaikka nuori olisi itse ollut aloitteellinen.

Miehuuteen liittyy muitakin myyttejä, joiden vuoksi poikien voi olla vaikea kertoa kohtaamastaan kaltoinkohtelusta. Esimerkiksi erektio on fysiologinen reaktio, joka ei aina tarkoita halukkuutta seksiin. Mikäli poika olisi kiihottunut tai saanut orgasmin hyväksikäyttötilanteessa, se ei tarkoita, että hän olisi ollut välttämättä vapaaehtoisesti mukana.

Mikäli  on kokenut seksuaalista kaltoinkohtelua, on asiasta hyvä puhua luotettavan henkilön kanssa. Jos asiasta on vaikea puhua läheisen kanssa, on eri tahoja, jotka tekevät mieserityistä työtä. Mikäli nämä asiat mietityttävät, esimerkiksi Nuorten Exitiltä tai E-talolta saa tukea tilanteeseen.

 

Ilona / Nuorten Exit

Tekstin lähteenä on käytetty Rajat ry:n kotisivuilta löytyvää tekstiä: http://www.rajat.fi/index.php?id=myytit.