Helmiä ja sikoja

Minulta monien ystävien kuulumiset olisivat jääneet väliin ilman aktiivista netin käyttöä. Moni meistä pitääkin ystäviin ja tuttuihin yhteyttä juuri netin välityksellä. Netissä tulee vietettyä yhä enemmän aikaa ja monet tutustuvat netin kautta myös uusiin ihmisiin. Tutustuminen on helppoa ja sen voi tehdä kotisohvalla vaikka puhelimella.

Netissä voi olla helpompi puhua omista ajatuksistaan, tunteistaan tai vaikka tv-sarjasta, josta salaisesti pitää. Mahdollisuus nimettömään keskusteluun, ja sitä kautta todella henkilökohtaisista, jopa haavoittavista asioista on helpompi puhua. Moni löytää netistä tukea oman elämän kokemuksiin. Netti tarjoaa mahdollisuuksia sosiaalisen elämän ylläpitämiseen niin tuttujen, kuin tuntemattomienkin kanssa.

Netissä uusiin ihmisiin tutustumisessa piilee myös omat varjopuolensa. Koskaan ei voi olla täysin varma kenen kanssa juttelee ja mitä hän minusta saamillaan tiedoilla tekee. Vaikka toinen tuntuu luotettavalta, on silti vähän mietittävä, mitä itsestään kannattaa kertoa. Esimerkiksi yhteystietoja ei kevyesti jaella ja yksityisiä valokuvia jakaessaan voi miettiä, että haluanko tämän kuvan leviävän tai voiko se olla nolo joskus myöhemmin.

Kuitenkin, jossain vaiheessa nettitutun haluaa tavata myös kasvotusten. Koska nettitutusta ei voi olla täysin varma, on oltava skarppi ensimmäistä tapaamista sovittaessa. Turvallisinta on tavata julkisella paikalla ja ottaa läheinen mukaan. Tärkeintä on kuitenkin luottaa omaan vaistoon: esimerkiksi jos tuttavuus vaikuttaa oudolta tai on jotain muuta kuin mitä on väittänyt, on syytä poistua tilanteesta.

Netin ilot ja mahdollisuudet ovat mahtavat huolimatta sen haasteista! Hyviä pointteja netin käytöstä voi lukea mediataitokoulun sivuilta http://www.mediataitokoulu.fi/etusivu/ . Meihin voi olla yhteydessä mikäli esimerkiksi nettituttavuus mietityttää tai olet joutunut ahdistavaan tilanteeseen.

-Ilona
Nuorten Exit