Ystävänä olemisen vaikeat hetket

Suurin osa luokassa istuvista nuorista osoittaa vieressä istuvaa, kun kysymme kenelle voisi kertoa jos kohtaa seksuaalista kaltoinkohtelua, esimerkiksi seksinostoyrityksistä. Tälläkin kertaa Exit-hankkeen kouluvierailuilla keskustellaan niin nuorten oikeuksista kuin siitä mitä tulisi tehdä jos kohtaa seksuaalista kaltoinkohtelua. Ystävälle kertomisen lisäksi moni nuorista huikkaa kertovansa huolistaan myös isosisarukselleen. Vain muutama nuori nyökkää, kun ehdotetaan vanhemmille tai muille luotettaville aikuisille kertomista.

Ystävä on usein ensimmäinen, jolle kipeästä asiasta kerrotaan, ja ystävän reaktio on todella tärkeä. Tällöin tulisi pysyä rinnalla, eikä hylätä kaveria. Ystävän tukeminen voi olla vaikeaa ja itselle voi tulla myös paha olla. Välillä voi jopa tehdä mieli vain antaa koko asian olla. Mutta ei kuitenkaan tee niin, koska välittää.

Nuorena on ehdoton siitä, ettei ystävän kokemusta saa kertoa eteenpäin aikuisille, jos ystävä tämän kieltää. Luottamuksen pitäminen ja salaisuuden säilyttäminen on tärkeää. Nuorena olin itsekin ehdoton asian suhteen ja suurimmat riidat ja välirikot syntyivät juuri ystävän luottamuksen menetyksestä. Aikuisten ja ammattilaisten on helppo kehottaa nuoria kertomaan luotettavalle aikuiselle myös ystävien vaikeista asioista. Todellisuudessa tämä on kuitenkin vaikeaa kenelle tahansa, myös aikuisille.

Nuoret kaipaavat meiltä usein lisää konkreettisia neuvoja erilaisiin tilanteisiin. Kysymyksiä herättää esimerkiksi se, mihin asti ystävän tuki riittää ja milloin tulisi hakea apua tilanteeseen ulkopuoliselta taholta? Entä milloin uskaltaa rikkoa ystävän luottamuksen? Miten ylipäätään voi parhaiten tukea ystävää?

Jos ystävä kertoo, että hänelle on tapahtunut jotain, ole hänen kanssaan ja kuuntele häntä. Kerro, ettei kukaan ansaitse osakseen kaltoinkohtelua, eikä hän ole vastuussa tapahtuneesta. Mikäli ystävä vaikuttaa masentuneelta, ahdistuneelta, ei syö tai nuku, käyttää päihteitä tai on itsetuhoinen, on aika hakea apua muualta. Tällöin on kerrottava esimerkiksi ystävän vanhemmille tai koulun henkilökunnalle huolestasi.

Myös tukena olleella ystävällä on oikeus saada apua. Toisen tukena oleminen ja vaikean asian käsittely on raskasta.  On upeaa, että olette ansainneet toisen nuoren luottamuksen. Muistakaa, että myös teillä ystävillä on oikeus saada tukea!

Lisää nuorten välisestä ystävyydestä ja solidaarisuudesta:

https://www.youtube.com/watch?v=QDICDYv3lXM

 

Ilona Mäki, Exit-hankkeen projektityöntekijä