Tutkimusta kiitos!

Exitin porukka oli viime perjantaina tapaamassa oikeusministeri Henrikssonia. Pyysimme aikaisemmin syksyllä audienssia, koska halusimme keskustella tärkeästä aiheesta: nuorten ajautumisesta vastikkeellisen seksin pariin ja erityisesti sitä koskevasta tutkimuksesta Suomessa. Tai ennemminkin tutkimuksen puutteesta.

 Suomessa ei ole tehty alaikäisten vastikkeellista seksiä koskevaa akateemista tutkimusta. Viitteitä ilmiön laajuudesta on saatu mm. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Kouluterveyskyselystä ja Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen seurantakyselystä nuorten rikoskäyttäytymisestä ja uhrikokemuksista. Esimerkiksi viimeisimmän Kouluterveyskyselyn mukaan 9-33 % nuorista kohtaa seksuaalista väkivaltaa/häirintää sukupuolesta ja opintoasteesta riippuen. Nämä ovat isoja lukuja, joiden taakse ei päästä ilman kunnollista tutkimusta.

 Mitä sitten pitäisi tutkia? Esimerkiksi seuraavaa:

  • Kuinka moni alaikäisistä päätyy myymään/vaihtamaan seksuaalisia tekoja?
  • Onko havaittavissa riskitekijöitä, jotka edesauttavat seksin myyntiin ajautumista?
  • Millaista häirintää nuoret kokevat netissä/julkisilla paikoilla? Ketkä ovat tekijöitä?
  • Kuinka moni aikuisena seksiä myyvistä on aloittanut seksin myymisen alaikäisinä ja millaisessa tilanteessa?

Ministeri Henriksson oli samaa mieltä kanssamme siitä, että jotain täytyy tehdä. Jäämmekin odottamaan seuraavaa siirtoa. Sillä välin jatkamme työtä netissä, kaduilla ja verkostoissa. Nähdään!