Taiteen kautta voi viestiä vakavistakin aiheista

Exit-hanke kokoontui yhdessä erään helsinkiläisen yläkoulun yhdeksännen luokan kanssa arvioimaan julistekilpailun satoa. Julistekilpailun teemana oli jokaisen oikeus olla rauhassa seksuaaliselta kaltoinkohtelulta. Samalla tämä nuorten raati pohti hyviä tapoja puhua seksuaalisesta kaltoinkohtelusta.

”Taide on hyvä kuvauskeino.”

Nuorten mielestä hyvä juliste on suora ja avoin, sellainen jossa ”nostetaan kissa pöydälle”. Heidän mielestään julisteen pitää pysäyttää ja laittaa katsoja miettimään siinä käsiteltyä aihetta. Aikuisista koostuva raati puolestaan oli sitä mieltä, että julisteen olisi hyvä olla voimaannuttava ja positiivinen liian shokeeraavan ja varoittavan julisteen sijasta.

”Sä muistat sen aina, vaikka yrität unohtaa”

Oppilaat kiittelivät sitä, että julisteissa käsiteltiin myös poikiin kohdistuvaa häirintää, josta pitäisi heidän mielestään muutenkin puhua enemmän. Oppilaiden mielestä myös siitä pitää puhua, että kaltoinkohtelija voi olla esimerkiksi myös ikätoveri tai nuori mies tai nainen. Nuorten raadin mielestä aiheesta tulisi puhua enemmän koulussa ja yleisesti yhteiskunnassa. Aiheesta toivottiin suoraa, rauhallista ja asiallista puhetta. Liika voivottelu on nuorten mielestä turhaa.

”Äärimmäinen voivottelu ja varoittelu aiheuttavat enemmänkin pelkoa.”

Kaikki julistekilpailuun tulleet työt löytyvät alla olevasta osoitteesta. Käy katsomassa ja äänestä oma suosikkisi yleisöäänestyksen voittoon! Äänestys on käynnissa 21.10.2013 asti ja kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan 3 x 2 kpl Finnkinon elokuvalippuja.

Katso ja äänestä julisteita täällä»