Julistekilpailun raati on valinnut voittajat

Elämme jännittäviä aikoja! Keväällä polkaisimme käyntiin julistekilpailun ja maanantaiaamuna arvovaltainen tuomaristomme kokoontui pohtimaan töitä ja valitsemaan voittajan. Voittajat julkistetaan yleisöäänestyksen jälkeen viikolla 44. Tuomaristoon kuuluvat Helsingin nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio, Exit ry:n puheenjohtaja Henna Leppämäki ja kuvataiteilija Anna Tuori.

Julistekilpailun tehtävänantona oli tehdä juliste, joka on suunnattu joko nuorille tai aikuisille. Julisteen tarkoitus on lisätä nuorten tietoutta ja korostaa tekijän vastuuta nuoriin kohdistuvan seksuaalisen häirinnän, houkuttelun ja seksinoston ilmiöissä. Erikseen plussana mainittiin julisteen ”oivaltavuus”. Voittajat valittiin 12 työstä. Nämä työt julkaistiin maanantaina 7.10. Facebook-sivullamme yleisöäänestystä varten.

Millaisia ajatuksia työt sitten tuomaristossa herättivät? Tässä vaiheessa emme vielä paljasta voittajia, mutta avaamme hieman raadin työskentelyä. ”Haastava tehtävä”, totesi jury diplomaattisesti hetken kierreltyään julisteiden edessä. Hyvässä julisteessa yhdistyvät hieno kuva ja napakka teksti, kuten Anna huomautti. Sitä liittoa tuomarit teoksissa arvioivat. Yleisfiilis oli, että julisteissa korostuu ”retrotyyli”, vain muutamissa oli modernia kuvastoa. Myös aiheen käsitteleminen uhkien kautta oli ominaista. Tommi totesi, että julisteet ehkä heijastelevat sitä, että aikuiset puhuvat nuorista yleensä objekteina, eikä toimijoina.

Positiivisia kommentteja herätti julisteiden kunnianhimoisuus, nuoret suunnittelijat ovat taitavia. Tuomariston keskustelusta huomasi, kuinka kuvien kautta aihetta voi lähestyä monella tavalla, ne todella herättävät pohtimaan. Henna myös huomasi, miten kuvia katsoo oman persoonansa ja kokemusten kautta. Taideteosten tulkinta on aina siis hyvin subjektiivinen kokemus!

Yli 18-vuotiaiden sarjassa voittajateos erottui muista voimaannuttavalla viestillään. Juliste kertoo, että nuorella on oikeus ottaa tilaa itselleen. Sitä ei voi koskaan korostaa liikaa!

Jokaisella on rauhassa! julistekilpailun yleisöäänestys on voimassa 7.-21.10.2013. Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan 3 x 2 kpl elokuvalippuja. Käykäähän äänestämässä osoitteessa: www.facebook.com/exithanke!